Fagkveld med Promis-familien: Den digitale spagaten


Den 13. november var vi samlet på Skraa på Rebel: Rundt 150 fremmøtte som var interessert i temaet «Den digitale spagaten: balansen mellom produktorientering og statlige rammer». Vi var invitert av Promis-familien (Promis, Promis Qualify og Promis Navigate) til et faglig dypdykk, men også mingling og sosialt samvær. 

Og allerede før det faglige programmet startet hørtes samtalene rundt bordene. Var det gjensynsglede ved å møte en tidligere kollega? Eller kanskje en bekjent som i det daglige er opptatt av å løse noen av de samme problemstillingene som en selv? Var de faglige diskusjonene allerede i gang?  

Det faglige programmet belyste den digitale spagaten fra ulike perspektiver: 

Først ut var Magne Jørgensen, professor i SimulaMet med innlegget «tidligfase i smidig IT-utvikling i offentlig sektor. Hvor smidig er den og hvor smidig bør den være?» 

Hvordan utredningsinstruksen praktiseres var i særskilt fokus. Gjennom forskning og noen personlige betraktninger fikk han frem empiri på utfordringer og mulighetsrom og spennvidden i hva slags problemstillinger ulike virksomheter arbeider med. 

Med på kjøpet fikk tilhørerne i tillegg den korrekte uttalen på «Cynefin»-modellen (en modell som flere i løpet av kvelden trakk frem som et nyttig verktøy for å tenke gjennom hva slags type problem som skal løses og dermed også hvordan dette helst bør løses).  

Viveca Liodden, ansvarlig for produktorientering i Skatteetaten fulgte opp med innlegget «Produktorientering i Skatteetaten – anarki, autonomi eller styrt til fingerspissene? Hvordan får vi til det beste for kongeriket?».  

Viveca tok alle med på reisen som Skatteetaten har gått gjennom de siste årene, men også hvilke problemstillinger de jobber med nå. Teknologiutvikling og organisasjonsutvikling har fulgt hverandre og ligget til grunn for ulike veivalg de siste årene.  

Hvordan sikre rammer i organisasjonen som sikrer at oppdraget løses? Dette er en problemstilling som forblir like aktuelt! 

Anette Beichmann, prosjektleder i Skatteetatens SIRIUS-prosjekt fulgte opp med et innlegg om «Dialogbasert Skattemelding realisert med autonome team innenfor en tradisjonell prosjektramme.».  

Anette tydeliggjorde noen av de klare rammene som prosjektet har operert innenfor, men også hvordan de har klart å prøve ut og pilotere løsninger underveis. Flere eksempler førte til (en gjenkjennende?) latter i salen. Et dypdykk i bl.a. teamstørrelse og fysisk oppmøte ga grunnlag for videre refleksjon for mange.  

Ingrid Wiig, avdelingsdirektør Systemutvikling, Tolletaten belyste til slutt temaet «Produktorientering i Tolletaten».  

Ingrid ga flere perspektiver på hva slags type digital spagat en virksomhet kan stå i. Hun hadde spesielt fokus på samhandlingen mellom og overgangen fra prosjekt til linje.  

Hvordan hente det beste fra to verdener? Igjen satt latteren løst og tilhørerne satt igjen med konkrete og praktiske betraktninger å ta med seg videre.  

Idet panelsamtalen satte i gang, kom også det store faglige engasjementet i salen godt til syne. Det ble utfordret, oppfølgingsspørsmål ble stilt for å forstå mer og egne erfaringer ble delt. Som flere sa underveis, det å leve i spagaten er fullt mulig! 

Og samtalene, de fortsatte langt utover kvelden, rundt bordene og i køen for å hente seg forfriskninger… Vil du fortsette denne samtalen med oss? Ta gjerne kontakt! 

Artikkelen er skrevet av Elise Angen, senior prosjektleder i PROMIS