Dette var tittelen på et HIT-seminar som ble arrangert 20. november 2024 hvor Kristin Halvorsen og David Skogan holdt et foredrag med tittel “Er gårsdagens IT-arkitekter de samme som dagens og morgendagens?”. Vi diskuterte hva arkitektur er, og hva en arkitekt er/gjør. Selv om de ulike foredragsholderne hadde forskjellig ståsted, var vi enige om at det er behov for noen som kan ta ansvar for helhet og se sammenhenger. Som kan ta frem underlag for beslutninger og at denne noen kan kalles en arkitekt. Her vår oppsummering av seminaret.
Smidig arkitektur – akkurat nok arkitektur/design til å støtte kontinuerlig leveranser (Antonio Martini, UiO).
En av de første definisjonen av arkitektur finner vi i Vitruvius sitt verk, «De Architectura», år 27-23 f.Kr, her beskriver han tre kriterier for god arkitektur: Firmitas (holdbarhet), Utilitas (nytte), Venustas (skjønnhet). Du kan gjøre deg opp en oppfatning av arkitekturen til en bygning ved å observere og bruke byggverket. Så enkelt er det ikke med et IT-system.
Det er vanskelig å observere arkitekturen til et IT-system (David Skogan, PROMIS Navigate).
Da er arkitekturtegninger ofte det eneste vi har. Utfordringen med slike tegninger er at de er ufullstendige, kan være utdaterte og viser et forenklet bilde av systemet. Mye av den underliggende kompleksitet som er blitt utviklet over mange år er skjult. Ikke rart det er vanskelig å modernisere gamle IT-systemer.
Arkitektur – en felles mental modell av et problem som gjør det mulig å ta valg sammen (Petter Hafskjold, NAV).
En arkitekt skaper en felles virkelighetsoppfatning som kan brukes som beslutnings-underlag og til å forstå problemet. Det gir fortsatt verdi å tegne det dynamiske (prosessene) og det statiske (informasjonen) til et system eller virksomhet, men det er ikke alltid nødvendig å detaljere alle deler av domenet i like stor grad.
Det er viktig å lytte og få tilbakemelding og å sette ting i system slik at vi kan lage løsninger som gir verdi for brukerne (Kristin Halvorsen, PROMIS Navigate).
Arkitekter vil ha bias og ingen arkitekt er like. Noen fokusere for sterkt på teknologi, noen er glad i metodikk/rammeverk, mens andre gjenbruker løsninger som kanskje ikke passer like godt i en ny sammenheng. Problemet som skal løses har stor innvirkning på hvilken metode og tilnærming man bør velge. Her trakk alle foredragsholderne frem Cynefin modellen, og viste til utfordringene ved at man forsøker å bruke “beste praksis”-metodikk til å løse et komplekst problem. Det er heller ingen «riktig» arkitektur.
Et problem kan løses på flere alternative måter hvor alle kan være like egnet (Kristoffer Dyrkorn, Autodesk).
Som arkitekt må du kjenne virksomheten og domenet du jobber med, du må forstå beslutningsprosesser og må kunne kjøre arkitekturheisen (mellom detaljer og helhet). Ofte må en arkitekt balansere flere motstridende behov: ulne forretningsbehov, ønske om framdrift og fart, utnytte ny teknologi, mer stabilitet, mindre risiko, bedre ytelse, og mer verdi for brukere og eiere. Det kan være lett å «fokusere» feil og bygge systemer som gjør det vanskeligere for folk å gjøre jobben sin, eller blir kostbare å endre og forvalte.
Arkitektur er et håndverk som krever øvelse og nysgjerrighet (Petter Hafskjold, NAV).
For å oppsummere: Som en moderne arkitekt må du ha god forretningsforståelse, være nysgjerrig og ha langsiktig fokus på hvilken verdi som skal leveres. Du må kunne samarbeide med folk, kommunisere, motivere, lede og navigere i en kompleks IT-verden fylt av motstridene krav og risiko. I tillegg må du være pragmatisk og i stand til å ta fram underlag for å ta gode arkitekturbeslutninger sammen med andre.
I PROMIS Navigate jobber vi med å definere hvilken kompetanse en «Premium Arkitekt» bør ha for å være aktuell og gi verdi fremover. Ta gjerne kontakt med Kristin Halvorsen eller David Skogan, hvis du er nysgjerrig på oss.
Bildet er hentet fra SNL.no, Lars Mæhlum, CC BY SA 3.0